Güller, Türkiye’deki bahçelerde popüler çiçekli bitkilerdir. En iyi sonucu elde etmek için yaz aylarında güllere özen gösterilmelidir. Yazın Gül bakımı sandığınızdan daha kolaydır – herkes onu başarıyla büyütebilir. Güllerinizi iyi drenajı olan güneşli bir yere dikin. Etkileyici çiçekler için onları düzenli olarak gübreleyin. Toprağı nemli tutmak için eşit şekilde sulayın. Kuru erik erken ilkbaharda gül çalıları kurdu. Toz halinde küf veya siyah nokta gibi hastalıkları izleyin.
Bir gül bahçesi kurmaktan korktuysanız, gerçek şu ki, güllerin bakımı diğer çiçekli çalılardan daha zor değildir . Güllerin nasıl yetiştirileceğini öğrenmek için bu on temel kuralı izleyin:
Köklerle başlayın
Zaten toprağa saklanmış gülleri veya uyuyan çıplak köklü bitkiler olarak satın alabilirsiniz. Her türün avantajları vardır:
Konteyner güller: Konteyner gülleri, acemi bahçıvanlar için harikadır çünkü hızlı bir şekilde ekilmesi ve kurulması kolaydır. Büyüme mevsimi boyunca yerel fidanlıklardan da satın alınabilir. Bu, onları iklim koşulları ideal olduğunda – tercihen serin ve bulutlu bir günde dikmenize olanak sağlar.
Çıplak köklü güller: Çıplak kök güllerin avantajlarından biri, daha geniş çeşitlilikte mevcut olmasıdır. Artı, ekonomiktirler ve çevrimiçi olarak sipariş edilebilirler. Bununla birlikte, saksı güllerin aksine, çıplak köklü bitkilerin ekimden önce köklerinin bir gece suda ıslatılması gerekir. Ayrıca ekimden sonraki ilk birkaç ay kökler nemli tutulmalıdır.

Güllerinizi akıllıca seçin
Mikro minyatürlerden grandifloralara ve yer örtücülerinden tırmanma güllerine kadar yüzlerce çeşit içeren çok sayıda gül sınıfı vardır. Gül bahçenizi geniş bir ürün yelpazesiyle doldurmak cazip gelse de, düzensiz bir dizi ve alan için çok fazla bitki bulmanız muhtemeldir. İyi seçilmiş birkaç çeşit, size uyum içinde çalışmayan düzinelerce uyumsuz bitkiden daha fazla tatmin sağlayacaktır.
Daha az bakıma ihtiyaç duyan güller istiyorsanız , daha bakım gerektirmeyen bir gül bahçesi için Oso Easy serisi gibi çalı veya peyzaj güllerini deneyin .
Doğru yeri bulun
Çiçeklerin ve en sağlıklı bitkilerin en iyi şekilde gösterilmesi için gül çalılarının günde altı ila sekiz saat güneş ışığı alması gerekir. Ayrıca organik madde bakımından zengin, iyi drene edilmiş toprağa ekilmelidirler. Özellikle sıcak iklimlerde güller, öğleden sonraları sıcak güneşten korunduklarında en iyi sonucu verir. Soğuk iklimlerde, güneye veya batıya bakan bir çitin veya duvarın yanına bir gül fidanı dikmek, kışın donma hasarını en aza indirmeye yardımcı olabilir.
Doğru zamanlamayı alın
Güller en iyi ilkbaharda (son dondan sonra) veya sonbaharda (ortalama ilk donunuzdan en az altı hafta önce) ekilir. Sonbaharda yeterince erken ekim yapmak, bitkiler kışın hareketsiz kalmadan önce köklere yeterince zaman kazandırır.
Çıplak köklü güller genellikle ilkbaharın başlarında bulunur ve eve getirdikten hemen sonra ekilmelidir. Kaplarda satın alınan güller, ekim zamanında size daha fazla esneklik sağlar.
Düzgün ekin
Çıplak kök veya saksı güllerinizi düzgün bir şekilde dikmek, iyi bir başlangıç yapmalarını sağlayacaktır.
Dikim deliğinin, bitkinin köklerini alacak kadar derin ve yeterince geniş olması gerekir. Güller ıslak ayakları sevmediğinden, bölgenin iyi bir drenaja sahip olması gerekir.
Dikim deliğinden çıkarılan toprakla bol miktarda bahçe kompostu , turba yosunu veya diğer organik maddeleri karıştırın. Bu karışımın bir kısmını ekim çukurunun dibinde kullanın ve gül kovanını deliğe yerleştirin.
Bitkinin tacı, ılıman iklimlerde zemin seviyesinde ve soğuk iklimler için yer seviyesinin 2 ila 3 inç altında olmalıdır.
Deliği kısmen toprak karışımı ile doldurun ve yavaş salınan bir gübre ekleyin.
İyice sulayın ve ardından deliği kalan toprakla doldurun.
Tekrar sulayın, ardından yeni yerine alışırken gülü korumak için kamışların etrafına gevşek toprak koyun.
Birkaç gül çalısını birlikte dikiyorsanız, olgunlaştıkça geniş bir alana izin vermek için aralarında en az 3 fit aralık bırakın.

Akıllıca su
Büyüme mevsimi boyunca toprak eşit şekilde nemli tutulmalıdır. Sulamanın miktarı ve sıklığı, toprak tipinize ve ikliminize bağlı olacaktır. Güller, büyüme mevsimi boyunca haftada 1 inç yağmura eşdeğerde en iyi sonucu verir. Kumlu topraklarda yetişen güller, ağır killi topraklardakilere göre daha fazla sulamaya ihtiyaç duyacaktır. Sıcak, kuru ve rüzgarlı koşullar da gülleri hızla kavurur.
Nasıl suladığınız sıklık kadar önemlidir. Gülleri sağlıklı tutmak için yaprakları ıslatmaktan kaçının. Sağanak hortumu, uzun ağızlı sulama kabı veya doğrudan toprağa dönük bir sulama çubuğu kullanın.
Hastalıkları önleme
Gül hastalıklarını önlemenin en iyi yolu hastalığa dirençli çeşitleri seçmektir. Bu güller, külleme ve kara leke gibi en yaygın gül hastalıklarına direnecek şekilde yetiştirilir ve seçilir .
Toz halinde küf tipik olarak yaz aylarında, özellikle günler sıcak ve kuru ve geceler serin ve ıslak olduğunda ortaya çıkar. Hikaye işaretleri arasında kıvrılan ve bükülen yapraklar ve yapraklar üzerinde beyaz, pudra gibi bir oluşum bulunur. Toz halinde küf oluşumunu önlemek için, ıslak yapraklar (özellikle geceleri) mükemmel bir büyüme ortamı sağladığından, sabahları zemin seviyesinde su bitkileri yetiştirin.
Bir önceki çiçek yazımız olan Harika Pembe renk çiçekler ve anlamları nelerdir? başlıklı makalemizde pembe renk çiçekler ve anlamları hakkında bilgiler verilmektedir.